19.06.2017

GAYTANCIOĞLU: BANKALAR TÜKETİCİLERDEN ÇOK YÜKSEK ORANDA FAİZ ALMAKTADIRLAR

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e verdiği soru önergesinde vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları için bankalara ne kadar faiz ödediğini sordu.

Bankların tüketici kredisi kullanan vatandaşlardan enflasyon oranının çok üstünde faiz aldığını bu durumda da vatandaşların mağdur olduğunu belirten Gaytancıoğlu 2016 yılında yıllık TÜFE’nin %7’ye gerilediğini ancak tüketici kredisi faizlerinin %17,6 seviyelerinde olmasının vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.

Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu

Edirne Milletvekili

Ülkemizde yaşayan vatandaşların bir çoğu bankalar ve diğer finansal kuruluşlara borçlu bir şekilde yaşamaktadırlar. Vatandaşlarımız bu borçların sonucunda ciddi bir miktarda da bankalara faiz ödemektedir. Bankalar tüketicilerden çok yüksek oranda faiz almaktadırlar. 2016 yılında yıllık TÜFE %7’ye gerilemiş olmasına rağmen tüketici kredisi fazileri %17,6 seviyelerindeydi.

Buna göre;

1.2002 yılından bu yana vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları için bankalara ödediği  faiz miktarlarının yıllara göre dağılımı ve toplam faiz miktarı ne kadardır?

2. Tahsilat riski diğer kredi türlerine göre çok daha düşük olmasına rağmen bankaların tüketici kredisi kullanan vatandaşlardan yüksek faiz almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3. Bankların tüketici kredisi kullanan vatandaşlardan enflasyon oranının çok üstünde faiz alması vatandaşları mağdur etmektedir. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?