14.09.2017
Yazı Boyutu: A- A+
GAMZE İLGEZDİ’DEN ADALET BAKANI VE İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANI’NA MEKTUP

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Denizli Cezaevinde işkence iddialarının devam etmesi üzerine Adalet Bakanı ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanına mektup yazdı.

İlgezdi, Adalet Bakanı’na yazdığı mektupta şöyle dedi:

"Sayın Abdulhamit Gül
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı

Özellikle Olağanüstü Hal sonrası kalabalıklığı ve kötü muameleler nedeniyle sıkça gündeme gelen cezaevleri ile ilgili tarafıma iletilen bilgiler doğrultusunda 10.08.2017 tarihinde cevaplamanız istemiyle verdiğim soru önergesinde, Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde adli suçlardan hükümlü bulunan Ferdi ve İbrahim Demirkan kardeşlerin hapishane idaresi tarafından tehdit ve darp edildiği iddialarını sormuştum.

Önerge verdiğim tarihten 4 gün sonra aynı cezaevinde hükümlü olan Emre İregör’ün, başka bir mahkûm tarafından darp edildikten sonra boğularak öldürüldüğü ve cansız bedeninin diğer mahkûmların bulduğuna dair bilgiler basında yer almıştır. Bu iddialar ile ilgili de tarafınıza bir önerge verdiğimi ve yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hiçbir cevap alamadığımı belirtmek isterim.

Geçen zaman zarfında hiçbir adım atılmaması nedeniyle Demirkan kardeşler üzerindeki baskının devam ettiğine dair ailesinden tarafıma iletilen yeni iddialar bulunmaktadır. Mahkum İbrahim Demirkan ailesiyle görüşmesinde; Başgardiyanın, “hakkımda şikayetçi olmuşsun, niye suç duyurusunda bulundun? Niye BİMER’E yazdınız? Niye meclise taşıttınız? Şikâyetini geri almazsan senin için iyi olmaz” dediğini ve kendisinin de şikâyetini geri almayacağını, işkence gördüğünü ve kardeşiyle aynı koğuşa geçmek istediği yönünde cevap verdiğini anlatmıştır. Bu cevabın üzerine başgardiyanın “Aramıza çok büyük duvar ördün, artık burada sana huzur vermem.” dediğini aktaran Demirkan, daha sonra kendisinin cezaevi müdürünün odasında da aynı kişi tarafından “dövülmek” ile tehdit edildiğini ailesiyle paylaşmıştır.

Demirkan Ailesi, daha önce yaşananlar ile ilgili olduğu gibi son yaşananlar sonrası da savcılığa başvuru gerçekleştirmiştir. Gerek çocuklarının üzerindeki baskı gerekse de Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde gerçekleşen ölüm olayı nedeniyle çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu ve hayatlarından endişe ettiklerini söylemektedirler.

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi ile ilgili Demirkan ailesinin savcılık ve BİMER’e başvurularının dikkate alınarak benzer olayların tekrar etmemesi ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara varmaması için kötü muamele, hak ihlalleri ve işkence iddialarının ivedilikle araştırılıp, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ
CHP İstanbul Milletvekili
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi"

İlgezdi, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanına yazdığı mektupta şöyle dedi:

"Sayın Mustafa YENEROĞLU
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı
Özellikle Olağanüstü Hal sonrası kalabalıklığı ve kötü muameleler nedeniyle sıkça gündeme gelen cezaevleri ile ilgili tarafıma iletilen bilgiler doğrultusunda 10.08.2017 tarihinde verdiğim soru önergesinde, Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde adli suçlardan hükümlü bulunan Ferdi ve İbrahim Demirkan kardeşlerin hapishane idaresi tarafından tehdit ve darp edildiği iddialarını sormuştum.

Önerge verdiğim tarihten 4 gün sonra aynı cezaevinde hükümlü olan Emre İregör’ün, başka bir mahkûm tarafından darp edildikten sonra boğularak öldürüldüğü ve cansız bedeninin diğer mahkûmların bulduğuna dair bilgiler basında yer almıştır. Bu iddialar ile ilgili de bir önerge verdiğimi ve yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hiçbir cevap alamadığımı belirtmek isterim.

Geçen zaman zarfında hiçbir adım atılmaması nedeniyle Demirkan kardeşler üzerindeki baskının devam ettiğine dair ailesinden tarafıma iletilen yeni iddialar bulunmaktadır. Mahkum İbrahim Demirkan ailesiyle görüşmesinde; Başgardiyanın, “hakkımda şikayetçi olmuşsun, niye suç duyurusunda bulundun?, Niye BİMER’E yazdınız? Niye meclise taşıttınız? Şikâyetini geri almazsan senin için iyi olmaz” dediğini ve kendisinin de şikâyetini geri almayacağını, işkence gördüğünü ve kardeşiyle aynı koğuşa geçmek istediği yönünde cevap verdiğini anlatmıştır. Bu cevabın üzerine başgardiyanın “Aramıza çok büyük duvar ördün, artık burada sana huzur vermem.” dediğini aktaran Demirkan, daha sonra kendisinin cezaevi müdürünün odasında da aynı kişi tarafından “dövülmek” ile tehdit edildiğini ailesiyle paylaşmıştır.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı olarak cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması için “Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu”nu başta Denizli Cezaevi olmak üzere diğer cezaevlerinde de araştırma ve gerçeklerin ortaya çıkarılması hususunda görevlendirmenizi saygılarımla arz ederim.

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ
CHP İstanbul Milletvekili
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi"

CHPnet