19.06.2017
Yazı Boyutu: A- A+

BÖKE: ANKARA ÜNİVERSİTESİ CEBECİ YERLEŞKESİ’NDE ÖĞRENCİLERE YAPILAN SALDIRIYI SORDU

Böke’nin TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla.

Doç. Dr. Selin Sayek Böke

İzmir Milletvekili

Geçtiğimiz yıldan bu yana, dışardan gelen grupların, Ankara Üniversitesi öğrencilerine dönük saldırı-şiddet girişimlerinin yaşandığı Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde, 1-2 Haziran tarihlerinde son derece ürkütücü ve endişe verici olaylar yaşanmıştır.

Öğrencilerin çektikleri görüntülerden, sosyal medyaya yansıyan olay videolarından ve basında yeralan haberlerden anlaşılan şudur: 1 Haziran günü dışarıdan gelen bir grup, yerleşkedeki kafelere, ardından da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki öğrencilere, 2 Haziran günü ise yerleşke girişinde hem özel güvenliğin, hem de çevik kuvvet ekiplerinin bulunduğu bir sırada, ellerinde satır ve pala gibi kesici aletlerle içeri giren bir grup yine kampüs öğrencilerine saldırmaktadır.  Olaylar sırasında saldırgan gruba engel olmamaktadır. Sözkonusu grubun kampüsten ayrılmasının ardından kampüs içine gelen polisin de İletişim Fakültesi’ne girerek içerideki öğrencileri darp ederek gözaltına aldığı yine aynı görüntülerde mevcuttur.

Bu bağlamda;

1) 1 ve 2 Haziran 2017 tarihlerinde A.Ü. Cebeci yerleşkesine, dışardan ve önemli bir kısmı öğrenci olmayan bir grup tarafından topluca giriş yapılması ve yerleşke öğrencilerine saldırıda bulunmasına ilişkin bir soruşturma/ inceleme başlatılmış mıdır? Olayın ardından ne tür önlemler alınmıştır?

3) Sopalarla taşlarla pala ve satırlarla saldıranların, tehditler savuranların arasında daha önce benzer eylemler nedeniyle soruşturma açılan kişiler var mıdır? Varsa soruşturmaların sonucu ne olmuştur?

4) Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununun 20. maddesinde, Üniversite binaları veya ekleri içinde, kurumun imkânlarıyla önlenmesi mümkün görülmeyen olayların çıkması ihtimali karşısında rektör, acele hallerde de dekan veya bağlı kuruluş yetkililerinin zabıtadan yardım talep etmeleri halinde, Zabıtanın üniversite, bağımsız fakülte veya üniversiteye bağlı kurumların binalarına veya bunların eklerine girebileceği düzenlemesi bulunmaktadır. Öğrenci olmayan grupların kampüse özel güvenliği de tartaklayarak ellerinde çeşitli "silahlarla" girmeleri nedeniyle gerek Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş gerekse kampüs dekanı Emniyet’ten bir talepte bulunmuş mudur?

5) İletişim Fakültesi’nde bulunan öğrencilere yönelik taşlı, sopalı, palalı ve satırlı saldırıların başlamasının üzerinden 30 dakika geçmesine rağmen, sürekli kampüs önünde bekleyen resmi ve sivil polislerin herhangi bir müdahalede bulunmamasının sebebi nedir?

6) 10 Şubat 2017’de herhangi bir olay yokken polisin gaz bombası ve plastik mermiler kullanarak kampüs içine girdiği ve akademisyenlerin cübbelerini ayaklar altına aldığı hatırlandığı ve bu olaylardaki tutumu düşünüldüğünde, güvenlik güçlerinin bu çifte standardı, ne anlama gelmektedir? Yerleşkede görevli güvenlik birimleri bu yönde bir emir ve talimat mı almıştır? Bu talimatın sorumlusu araştırılmış mıdır?

7) Tam da sınavların yapıldığı bir günde, önemli bir kısmı öğrenci olmayan, ellerinde taş, sopa, pala ve satırlar bulunan silahlı grupların üniversiteye girmesi ve engel görmeksizin olay çıkarması, eğitim hakkının da engellenmesi anlamına gelmez mi?