30.11.2017
CHP GENEL BAŞKAN BAŞDANIŞMANI OKAN GAYTANCIOĞLU: YİNE YANDAŞ KAYIRMASI MI?

Orkide markası ile bilinen ve FETÖ soruşturması nedeniyle bir dönem tutuklanan Küçükbay şirketler grubuna ait Tekirdağ Muratlı’daki REKA yağ fabrikası önce TMSF’ye devredilmiş sonra da kayyum atanarak yönetilmişti. Nedense atanan kayyumun başında yine bir dönem AKP Hayrabolu Belediye Başkanlığını da yapmış bir şahıs bulunuyordu.

Elde edilen bilgilere göre, söz konusu REKA yağ fabrikası, geçtiğimiz günlerde BİM marketlerinin sahiplerine satıldı. Başlangıçta masum bir satınalma hikayesi gibi görünen bu alışveriş kapsamlı olarak değerlendirildiğinde, AKP hükümetine yakın olan bir gruba sağlanan bir ayrıcalıktır. Neden? Çünkü satışın gerçekleştiği günlerde Türkiye’nin petrolden sonra en fazla ithalat yaptığı bir sektörde 570 $ olarak uygulanan ayçiçeği ithalat gözetim fiyatı nedense 400 $’a düşürüldü. Bu ne demek? Bu üreticinin alın terinin karşılığını görmezden gelmek demek. Neden ? Türkiye geçtiğimiz yıl 200 bin ton fazla ayçiçeği üreterek son yıllarda en yüksek üretim potansiyeline ulaşmıştır. Yılda 3-4 milyar $ ithalat yaptığımız bir üründe bu üretim artışının AKP tarafından olumlu değerlendirilip, daha fazla desteklenmesi gerekirken, ithalat ucuzlatılmıştır.

570 $ olan gözetim fiyatı 400 $’a düşürülmeden önce tonu 2000 TL olan ayçiçeğinin fiyatı şimdi 1700-1800 TL’lere gerilemiştir. Yandaşlara yardım edeceğiz diye yine olan çiftçilerimize olmuştur. Buna benzer bir durum son günlerde kırmızı ette yaşanmaktadır. Türkiye’de besicilik yapan üreticilerimiz göz ardı edilerek yabancı ülkelerden ciddi miktarlarda kırmızı et ve canlı hayvan getirilmektedir. Nedense getirilen bu kırmızı et yine BİM firmasının 81 ilde mağazalarında satılmaktadır. Yani bu firmaya bu kadar ayrıcalık neden tanınıyor, merak ediyoruz.