08.03.2018
Yazı Boyutu: A- A+
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: “İTTİFAKLAR, SİSTEM ARAYIŞI, SANDIĞA GÖMÜLMEYİ ÖNLEYEMEYECEK”
-“AKP’NİN KUTUPLAŞTIRICI DİLİ EN ÇOK KADINLARI MAĞDUR ETTİ”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçim sistemini değiştirerek iktidar ömrünü uzatma arayışlarının sonuç vermeyeceğini belirterek, “İstedikleri ittifakı yapsınlar. Çürük yumurta kimmiş sandık gelince görülecek. Seçim sistemini sil baştan da değiştirseler o sandıklar gelecek ve o sandıklara Recep Tayip Erdoğan gömülecek” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay TBMM’de düzenlediği basın toplantısına, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Kadın denilince akla kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar "Kadınıyla, erkeğiyle eşit bir Türkiye istiyoruz” diyen Altay, seçme ve seçilme hakkını Avrupalı kadınlardan çok önce alan Türk kadınının, “şiddet ve ölüm” haberleriyle anıldığına dikkat çekti. Bu noktaya gelinmesinde 16 yıllık AKP iktidarının kadına bakışının da etkisi olduğunu vurgulayan Altay, “Kadın denince Türkiye’de akla kadın cinayeti ve cinsel istismar geliyor. Herkesin endişe etmesi gereken bir nokta. Kadınıyla erkeğiyle eşit bir Türkiye istiyoruz. Kadının ekonomik yaşamda, kültürel alanda erkekten daha önde olmasını istiyoruz. Seçme ve seçilme hakkını Avrupalı kadınlarda daha önce alan Türk kadınını geldiği nokta bugün maalesef Avrupa kadınını çok gerisinde. Burada gelmiş geçmiş bütün siyasetçilerin büyük payı var ama kadının kazanımlarının ileriye gitmek yerine geriye gidişinin başladığı dönem AKP dönemidir. Ayrıştıran ötekileştiren kutuplaştıran dili ve eylemleri Türkiye’de en çok kadınları mağdur etmiştir. AKP din simsarlığını bırakıp modern bir çerçevede kadına bakabilmesi lazım. 10 yılda 2 bin 337 kadın öldürüldü. Son iki ayda 75 kadın öldürüldü. Bundan Türkiye’yi yönetenler sorumluluğu vebali yok mu” diye sordu.

ERDOĞAN’I İTTİFAK DA KURTARAMAYACAK

AKP-MHP işbirliğiyle TBMM’ye getirilen ittifak teklifinin seçim güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar içerdiğini kaydeden Altay, teklifle ilgili MHP’li Semih Yalçın’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Altay, "Yalçın, ’teklif geldiği gibi çıkacak’ diye bir laf etmiş. Lafa bak hizaya gel. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı’nın Genel Kurul’a gelmemiş bir teklif için ’geldiği gibi geçecek’ ifadelerini kullanması en hafif değimiyle Meclis iradesini aşağılamaktır. Geçer geçmez ama hiç kimsenin Meclise talimat, direktif vererek, milletin iradesini aşağılamaya hakkı yoktur” dedi. Altay, şöyle devam etti:
“Erdoğan da kendisinden olmayanları çürük yumurta olarak bir çuvala doldurmuş. ’Bir çuval çürük yumurta, bir sağlam yumurta etmez’ demiş. Kimin çürük, kimin sağlam olduğuna yumurta kırılıp, tavaya düştüğünde bakacağız. O tava da en yakın zamanda milletin önüne gelecek olan sandıktır.
TBMM’de ittifak teklifine iç tüzüğün bize verdiği tüm imkanları kullanarak karşı çıkacağız. Ama bu bir korku kaynaklı değildir. Bu demokrasiye sadakatın bir gereğidir. Biz ittifakların bütün ileri demokrasilerde olduğunu söyledik. Biz bunlar ittifak yapıyor diye bir panik içinde değiliz. Buyursunlar yapsınlar. Kimle istiyorsa onla yapsınlar. Seçim sistemini sil baştan da değiştirseler o sandıklar gelecek ve o sandıklara Recep Tayip Erdoğan gömülecek.”

SANDIKLARA SAHİP ÇIKARIZ

"İttifak konusunda kapıyı kapattınız mı?" sorusu üzerine Altay, siyasette hiç bir zaman kapının kapanmayacağını söyledi. Altay, "3 genel başkan yardımcımızın ve grup başkanvekillerimizin yaptığı ziyaretlerin vallahi de billahi de ittifakla ilgisi yok, bu ziyaretlerin tamamı seçim güvenliğiyle ilgilidir. Teklif geçse bile CHP yaklaşık 200 bin sandığa sahip çıkacak güce sahiptir. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

ABD KİMLE STRATEJİK ORTAK?

Altay, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tavrını da eleştirerek, "ABD’nin bir karar vermesi lazım. Bu coğrafyada ABD’nin stratejik ortağı PYD midir, Türkiye midir? Bizim bunu bilmemiz lazım. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve devletimizin de bu çerçevede Amerika ve diğer ülkelerle ilişkilerini düzenlemesi lazım. PYD’ye bizim için bir tehdit unsuru olan terör örgütüne silah veren bir ülkenin, bizim gerçek manada stratejik ortağımız, müttefikimiz olması çok anlam ifade etmez." diye konuştu.