12.02.2018
Yazı Boyutu: A- A+
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: “MEHMETÇİĞİN KANI ÜZERİNDEN HAMASET YAPMAK VATANSEVERLİK DEĞİLDİR”
-“AKP’LİLERİN ÖCALAN İLE İLGİLİ ÖVGÜLERİNİ HATIRLAMAYAN AL BAHÇELİ’Yİ, VUR TAYYİP’E”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Afrin operasyonu sürecinde yapılacak stratejik hata yapılmaması konusunda Hükümeti uyarırken, “Sınır güvenliği konusunda güvenlik birimlerinin görüşleri dikkate alınmalıdır. ’İçeride bunu nasıl daha iyi kullanırım’ diye, ’Yok Münbiç’e ineceğiz, yok Afrin’in içine gireceğiz’ diye hamaset yapmak, Mehmetçik’in kanı üzerinden politika yapmakla aynı şeydir. Bu tutum vatanseverlik değildir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, KHK’lerin TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesi ile birlikte hukuk yolunun açıldığını, 26 KHK’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için gereken hazırlıklara başlandığını belirtti. Hükümetin KHK’ler konusunda Anayasa’yı rafa kaldırdığını vurgulayan Altay, “Esasen 20 Temmuz sonrası Türkiye fiilen kural, kanun dışı, anayasasız şekilde bir siyasi parti tarafından yönetiliyor. 1,5 yıl içinde yapılan hemen hemen bütün iş ve işlemler yok hükmündedir. Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHP’li üyeleriyle uzun bir çalışma yaptık. 26 KHK’daki Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek hususların tek tek belirleyeceğiz ve Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

AFRİN ŞOVLARI MEHMETÇİĞE HAKARET
Afrin Operasyonu’na CHP’nin desteğinin samimi olduğunu ve en başından beri samimi uyarılarda bulunduklarını kaydeden Altay, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin bölgesine yönelik harekatında kamuoyunu üzen, inciten gelişmelerin ardı ardına yaşanıyor. Stratejik hata yapmayın, samimi olun, iç politika malzemesi yapmayın diye uyardık ama maalesef dikkate alınmıyor. Afrin Operasyonu, AKP’nin oyuncağı, iç politikada siyasi ikbal için kullanacağı bir malzeme değildir. Bakıyoruz Başbakan Binali Yıldırım, ‘Bizi Afrin’e götür’ sloganlarına gülerek, ‘Çıkışta hazır olun Afrin’e gidiyoruz’ karşılığını veriyor. Çok küstahça bir tutum. Afrin’de canı pahasına mücadele veren Mehmetçiklerimize ağır bir hakarettir” diye konuştu.

HAMASET DEĞİL AKILCI POLİTİKA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Afrin’in merkezine girilmemesiyle ilgili uyarılarının AKP ve MHP tarafından istismar edildiğini kaydeden Altay, şunları söyledi:

"Afrin merkezde 400 bin insan yaşıyor. Bunların kaçı terör örgütü mensubu, kaçı sivil bilen var mı? MİT, hükümete, TSK’ye şüphesiz bir rakam vermiştir. 400 bin nüfuslu kente askerimizi soktuğumuzda kimin terör örgütü üyesi olup olmadığını da bilmeden nasıl bu işin altından kalkacağız? Afrin’e girip sokak çatışmaları yaparak Mehmetçiğimizin anlamsız yere kayıp vermesi stratejik hata olabilir. Sivil kayıpların yaşanması da Türkiye’ye yönelik haklı operasyonunu, dünya kamuoyu nezdinde haksız hale getirir. Bu yapıcı uyarımızı siyaseten istismar etmek vatanseverlik, devlet adamlığıyla bağdaşmaz. Sınır güvenliğimizin garantiye alınması için Mehmetçik’in kaç kilometre konuşlanması gerektiğine, kaç kilometre koridora ihtiyaç olduğuna karar verecek, tayin, tespit edecek olan Recep Tayyip Erdoğan değildir. Sözcüsü İbrahim Kalın; AKP Sözcüsü Mahir Ünal; Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve AK Parti’ye iltihak eden MHP Genel Başkanı değildir. Bunu tayin ve tespit edecek olan MİT, TSK, Genelkurmay’dır. ’İçeride bunu nasıl daha iyi kullanırım’ diye, ’Yok Münbiç’e ineceğiz, yok Afrin’in içine gireceğiz’ diye hamaset yapmak, Mehmetçik’in kanı üzerinden politika yapmakla aynı şeydir. Böyle bir tutum vatanseverlik değildir, devlet adamlığıyla da bağdaşmaz.”

MİLLİ DEĞİL SİYASİ İKBAL MUTABAKATI
AKP-MHP işbirliğinin “milli mutabakat” olarak adlandırılmasına da karşı çıkan Altay, “’Milli mutabakat’ diye tutturuldu. Bu mutabakatın adı milli olmaz. ’Milliyetçiliği ayaklar altına aldım’ diyen ile milliyetçilikten kan, kafatası, ırk anlayan insanın bir araya gelmesinden milli mutabakat çıkmaz. Buradan çıksa çıksa can kurtarma mutabakatı, siyasi ikbal mutabakatı çıkar” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, "Al CHP’yi, vur PKK’ya" sözlerinin hatırlatılması üzerine Altay, “Sayın Bahçeli’ye başta Erdoğan olmak üzere AKP’li başbakan yardımcıları ve bakanlarının PKK ile Öcalan ile ilgili sözlerini hatırlatıyorum. Sayın Bahçeli şimdi bu sözleri hatırlamak istemiyor olabilir. Al Bahçeli’yi vur Tayyip’e” karşılığını verdi.

HDP Kongresinde bulunması ile ilgili bir soru üzerine de Altay, şöyle devam etti:

“Ben TBMM’de temsil edilen bir partinin kongresine katıldım. Eğer HDP bir terör örgütüyse hükümet nasıl kongreye izin verdi? Ben Kandil, Oslo, İmralı’ya gitmedim. TBMM’nin kırmızı plakasıyla gezen TBMM Başkanvekilinin genel başkan seçildiği kongreye gittim. Her Kürt terörist mantığı, Türkiye’ye Bahçeli tarafından oturtulmak isteniyorsa vah Türkiye’m vah. HDP’ye oy veren 6 milyon seçmeni terörist ilan eden kafa demokrasiyle uyuşmaz. HDP terör örgütüyse devlet niye görevini yapmıyor? Bizim oraya gitmemizi sorgulamayın da ’Sayın Öcalan aldığı kellelerin bedelini ödüyor’ diyen kafayı sorgulayın. İmralı’ya, Kandil’e gidip terör örgütleriyle pazarlık yapanları, Oslo’da onlarla masaya oturup Türkiye’ye yeni düzen vermeyi konuşanları sorgulasın bu millet. Milliyetçi olunacaksa Atatürk milliyetçiliği var. Mustafa Kemal’in askeriyiz ama Mustafa Kemal’in askerlerinin bir çoğu da Çanakkale’de Kürt’tü.”